El perill dels anuncis de serrallers que veiem per tot arreu

 

Serveis d'urgència

El perill dels anuncis de serrallers que veiem per tot arreu: "Són una estafa"


Els serveis de serralleria acreditats no cobren els preus desorbitats que tenen els estafadors: "S'inventen conceptes per arribar a quantitats astronòmiques"


Compte amb els adhesius de falsos serrallers que omplen portals i persianes de comerços 

 RAC1/ Oriol Petit

 

A tots ens pot passar: arribes a casa i t'adones que t'has deixat les claus a dins. No tens ningú a prop que et pugui obrir i has d'avisar un serraller d'urgència per poder entrar al pis. En aquest moment, la majoria ja ens posem a tremolar perquè sabem que la broma no ens sortirà precisament barata.

La realitat, però, és que l'obertura de la porta no ens hauria de costar gaire més de 70 euros (o uns 100 euros si és de nit, cap de setmana o festiu), segons una enquesta del Gremi de Serrallers. Res de preus desorbitats que sovint s'enfilen per sobre dels 400 o 500 euros. Això són estafes i cal saber com detectar-les i com evitar-les. 

Sense anar més lluny, fa uns dies una veïna de Reus de 74 anys va arribar a pagar 2.400 euros en efectiu a un suposat manyà perquè li canviés el pany, després que algú hi posés un escuradents. Per sort, la intervenció dels Mossos d'Esquadra va permetre detenir el responsable de l'estafa i recuperar els diners, segons va destapar el Diari de Tarragona.

 


Falsos serrallers

Presentar denúncia per estafa

Denúncies de casos com aquest arriben cada setmana al Gremi de Serrallers de Catalunya. "Rebem una gran quantitat de queixes pels preus abusius de falsos serrallers", explica el seu president Jesús González, de la serralleria Claus i Panys de Barcelona. "Per desgràcia és molt freqüent, sobretot amb persones grans", lamenta. 

En casos de quantitats elevades (més de 400 euros), la seva recomanació és presentar una denúncia a la policia per estafa. "És l'única forma d'erradicar aquest intrusisme", admet el president del Gremi. Alhora, però, critica la inacció i la "manca d'interès" dels Mossos a l'hora de perseguir els grups organitzats que cometen aquest tipus de fraus.

"Si ens cobren més 400 euros, es pot anar als Mossos i presentar una denúncia per estafa. És l'única forma d’erradicar aquest intrusisme"

Jesús González President del Gremi de Serrallers de Catalunya

Segons González, els falsos serrallers poden arribar a intimidar els clients perquè acceptin condicions abusives, presenten factures falses i estafen a Hisenda. 

El primer error que ens pot portar a caure en una d'aquestes estafes és com trobem un serraller d'urgència. Pel carrer, al costat dels portals i a les persianes dels comerços hi ha una munió d'adhesius amb telèfons de suposats serrallers. No us en refieu. "El nostre codi deontològic prohibeix posar adhesius; fer-ho suposa l'expulsió com a agremiat", revela Jesús González. 

Per posar anuncis així en un portal, cal l'autorització del president de la comunitat. A més, ha d'incloure el nom i les dades de l'empresa de serralleria, cosa que no passa en els milers d'adhesius en què només hi ha un número de telèfon: "La immensa majoria són de negocis fraudulents", alerta el president del Gremi.

 Informació